Annons

Jourhavande historiker

Jourhavande historiker

Historiskt korrekt

Annons

Publicerad:

2013-08-05

Rätt ska vara rätt. Så Dick Harrison, historieprofessor vid Lunds universitet med en legendarisk arbetskapacitet, har på sin fritid tagit sig an läsarfrågor som han fått via sin historieblogg på Svenska Dagbladet. Nu har han satt samman ett hundratal frågor med svar till en bok om kort sagt allt möjligt.

Personligen njuter jag av att botanisera i en sådan här bok, där man ramlar över saker som man inte ens visste att man borde veta: Hur många människor bodde i Sverige på medeltiden? När blev gräsmattor populära? Hur uppkom folkparkerna? Vad vet vi om turneringarnas historia?

Dick Harrison reder ut varje fråga på en eller ett par sidor, och sedan kastar man sig över nästa fråga, till exempel om hur vanligt cannabisrökande var under vikingatiden.

Garanterat allmänbildande. Och underhållande. 

Litteraturhänvisningar

Jourhavande historiker

Dick Harrison
Norstedts

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.