Annons

Konstgjorda astat-atomer beskjuts med laserstrålar under experimentet Isolde på Cern.

Bild: 
Cern

Jordens sista okända grundämne

Astat, det mest sällsynta grundämnet på jorden, har länge gäckat forskarna. Men nu har de sista mätningarna lyckats – och det periodiska systemet är därmed komplett.

Annons

Publicerad:

2013-05-24

Astat, det mest sällsynta grundämnet på jorden, har länge gäckat forskarna. Men nu har de sista mätningarna lyckats – och det periodiska systemet är därmed komplett.

Astat förekommer naturligt på jorden, men den totala mängden uppskattas till mindre än 28 gram. Det beror på att ämnet är radioaktivt och sönderfaller i andra grundämnen med kort halveringstid på bara drygt 8 timmar. Nu har forskare vid Cern-laboratoriet utanför Genève lyckats skapa astat på konstgjord väg, och på så vis kunnat mäta dess sista okända egenskap – den så kallade jonisationspotentialen. Därmed har de fyllt det sista hålet i grundämnenas periodiska system: atomnummer 85.

Jonisationspotentialen talar om hur mycket energi som krävs för att knuffa i väg en av astatatomens 85 elektroner. Det uppmätta värdet ska användas för att studera ovanliga, supertunga grundämnen – till exempel det med atomnummer 117, som nyss skapades i ett ryskt laboratorium. Detta ämne är näst tyngst på jorden och befinner sig strax under astat i det periodiska systemet, vilket innebär att det har liknande egenskaper.

Ett annat användningsområde för astat är behandling av cancer.

– Astat skiljer sig inte mycket från många av de andra kortlivade grundämnen som har medicinska tillämpningar. Den stora skillnaden är att det är så sällsynt i naturen, och därmed svårt att göra mätningar på. Nu har vi lyckats göra det, kommenterar Bruce Marsh från Cern.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Astat tillverkades redan 1940 av D.R. Corson, K.R. MacKenzie och E. Segré med hjälp av den då nya cyklotronen vid UC Berkeley, USA. Vid bombardemang av vismut-209 med 30 MeV alfapartiklar erhölls isotopen 211At med halveringstiden 7,21 timmar.