Annons

Fler svenskar vill se minskad invandring

Den långa perioden av ökad tolerans kan ha vänt, visar en ny studie vid Göteborgs universitet.

Annons

Publicerad:

2013-09-05

Andelen personer som tycker att det är ett bra eller mycket bra förslag att ta emot färre flyktingar har ökat från 40 till 45 procent, enligt årets mätning vid SOM-institutet, Göteborgs universitet. Den mer negativa attityden verkar ha ökat något inom alla grupper: män och kvinnor, unga och gamla, hög- och lågutbildade och så vidare.

Partipolitiskt sett är motståndet mot att ta emot flyktingar minst bland miljöpartister och vänsterpartister, och störst bland sverigedemokrater. Mest intressant i sammanhanget är kanske att över hälften av alla moderater (53 procent) nu vill minska flyktingmottagandet.

Vad gäller orsakerna till att någon söker uppehållstillstånd i Sverige så anser en stor majoritet, omkring 80 procent, att krig eller religionsförföljelse är ett starkt skäl för att få stanna här. Men fattigdom, sjukdomar eller att ha anhöriga i landet betraktas som långt mindre legitima skäl. Dessa siffror är ganska stabila över tid.

Under en lång tid har acceptansen för att ta emot flyktingar ökat (Rasismen minskar, F&F 5/2011). Återstår nu att se om de nya siffrorna utgör ett trendbrott eller inte.  

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

7

Kommentarer

Nu har jag inte läst SOM-institutets mätning men i artikeln verkar det som det gäller flyktingmottagandet trots att flyktingar bara utgör 10-20 % av invandringen.

Rasismen minskar står det i den länkade artikeln. Att kalla invandringskritiska för rasister är lågt för en seriös tidning.

Tyvärr är det så i media, antingen är du för invandring eller så är du emot den (finns inget mellanting). Är du emot den så kommer du automatiskt hamna i facket "rasist". Man kan ju tycka att det skulle finnas en och annan tidning som kunde se det på ett objektivt sätt och inte så svart och vitt, men verkar vara svårt att hitta.

Om svenska medier hade gjort sitt jobb och rapporterat om massinvandringens avarter, det svenska asylsystemets extrema slapphet och de kostnader som massinvandringen medför hade siffrorna garanterat sett annorlunda ut. Men i ett land där invandringskritiker (invandring märk väl, inte invandrare) i princip blir parior och kan bli av med jobbet och utfrysta när de yppar kritik är det inte konstigt att attityderna verkar i ofas med invandringens verkliga konsekvenser. Svenskarna kommer att få betala de kommande 20 åren när sjuklöverns dåraktiga extremism ska betalas!

Vad menar ni med att "rasismen" minskar? Menar ni att kritiska röster tystnar?
Är så heligt trött på media och andra som säger att det är samma sak

LÅGT gjort av er att länka till en sida med en bild på Åkesson och skriva att "främlingsfientlighet" minskar trots sverigedemokraterna...

Jag har flera utländska vänner, har alltid varit intresserad av kultur och annat
och ser inte ner på andra människor pga deras färg.... det gör inte SD heller om ni inte visste det. MEN man kommer till en punkt när man måste inse att det inte går att ta emot samma mängd som vi gör idag - jag orkar inte ens dra alla nedskärningar längre
Ni kommer gå till historien som de som bidrog till att krossa välfärden i Sverige - grattis

Det går inte att ta in 10.000 i månaden PLUS anhöriga när vi inte ens har bostäder och arbete till de som bor här - är det främlingsfientligt att säga det? NEJ
Vi har en statsskuld på 1.200 miljarder och fortsätter låna OCH att nagga andra områden för att ha råd med denna strida ström som kommer hit - är det ok? Är det ok att pensionärer inte får mjölk till maten, pensioner som är vansinniga, folk dör i vårdköer, de blir utförsäkrade, dödssjuka får ingen sjukpenning om de inte visar beräknat dödsdatum, unga vuxna bor hemma till 25-30, arbeteslösheten stiger naturligtvis i samma omfattning som det kommer 10.000 i månaden hit...
Allt detta har inte med ökad invandring att göra??

Skärp er för rasen, folk är naiva men de är inte dumma - det är också tack vare sån media som JAG fick upp ögonen för SD.... så tack för att ni väckte mig ur mitt slummer så jag kunde börja ta ansvar över det land som JAG vill lämna till mina barn och barnbarn - vad ska ni säga? Att ni gjorde allt för att sänka landet? Grattis isåfall

Precis så tänker jag men jag har redan engagerat mig i SD och det skulle jag aldrig gjort om de var för det minsta så som dessa rödgröna journalister beskriver dem. Och jag som trodde att jag kom till ett demokratiskt land när jag kom till Sverige. Att förlora jobbet var orsak till att medborgare i dåvarande Tjeckoslovakien fick politisk asyl i Sverige. Nu är Sverige på samma väg - folk som är oliktänkande får vara rädda för att förlora jobbet. Hallooo!!!! Har man inte fattat i Sverige hur långt i förtrycket har man kommit? Jag tycker att det var lättare i kommunismen för där visste vi att tidningarna ljög, vi lyssnade på Radio Free Europa. Här vet inte / fattar inte folket när journalisterna förvränger sanningen och det är det vad jag räknar till "det värsta", det finns ingen radiokanal som talar sanning. Det enda är tidningar på nätet Dispatch International och Avpixlat. Alla texter i dag/kvällstidningar är riktade in att ge folk dåligt samvete för att sedan kunna mjölka dem på pengar. Varför öppnar inte alla som vill ha så stor invandring sina dörrar och har dessa människor i sina hem och stå för deras kostnader? det har de säkert råd med. 1 familj / hushåll, det räcker och avlastar de fattigaste i landet och bland dessa de gamla och sjuka, pensionärer.

Okej det finns många problem i Sverige men det är inte pga flyktingar, det är allt som jag vill säga.

Märkligt, men var är dom som tycker Sverige skall ha ökad invandring? Dom är nämligen i ganska låg majoritet i förhållande till de som önskar minskad. Detta är falsk journalistik, som borde utrotas. Endast 24% anser att invandringen skall öka - och på detta är det endast 18% av Moderaterna som verkligen önskar ökad invandring, det var ett väldigt rasistiskt parti eller??? Resterande i denna undersökning har inte tagit ställning i denna frågan, det betyder inte därmed att de önskar ökad invandring.