Annons
Fyra element som hänger samman

Fyra element som hänger samman

Författare: 

Publicerad:

2013-09-10

Det här är ingen lärobok, påpekar författarna. Tillsammans har de en bred naturvetenskaplig bakgrund. Gösta Gahm är astronom och professor emeritus från Stockholms universitet, men också känd från mer populärvetenskapliga sammanhang. Lars Kristoferson har även han börjat sin karriär inom astronomi, men sedan fortsatt som miljöforskare och chef för Världsnaturfonden, WWF.

Antikens fem element – jord, vatten, luft, eld och etern – får utgöra skelettet i boken, men huvudspåret är att visa på hur allting hänger samman. Både vetenskap och kultur försöker ju i sina bästa stunder att visa på helheten. Ett sätt att värna detta är att illustrera boken med konstverk. Ingela Strandberg och Sigvard Broman bidrar med både teckningar och målningar som ger en upplevelse utöver förståelse. Själv skulle jag önska att det vore en lärobok just för att den inte är lika torr och redovisande som läroböckerna kan vara. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar