Annons

Patrik Hadenius

Har du tankar och idéer om det du just läst? Mejla mig!

Bild: 
Martin Stenmark

Barack Obama valde att besöka KTH

Annons

Publicerad:

2013-10-14

Tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt och Tekniska högskolans rektor Peter Gudmundson kommer president Barack Obama in i KTH:s bibliotek. De småpratar med varandra. I övrigt råder bibliotekstystnad. Vi är ett antal inbjudna journalister som står andaktsfullt och lyssnar. I tre stationer demonstreras smart vattenrening, olika bränsleceller och Volvos nya hybridmotor för lastbilar och bussar. Forskare och företagsrepresentanter berättar och visar, presidenten tittar – uppriktigt intresserad – och ställer nyfikna frågor.

Presentationen är egentligen inte särskilt märkvärdig – några kostymklädda män som tittar på tekniska prylar. Det är faktiskt slående hur odramatiskt och nedtonat det känns. Men utanför biblioteket är det kravallstaket och krypskyttar. För att komma in genom dörren måste flera säkerhetskontroller och breda män med hörapparat passeras. En sittande amerikansk president är på blixtvisit och hela Stockholm är avstängt.

Presidenten hade särskilt bett om att få se svensk miljöteknik. Näringsdepartementet hade tagit fram en lång lista och sedan valdes de tre demonstrationerna ut i samråd med Vita huset. Enligt energiminister Anna-Karin Hatt, som också var på plats, valdes till exempel vattenreningstekniken för att det är en lösning som redan i dag fungerar och som är användbar i fattiga delar av världen. Med hjälp av solkraft och värme renas vatten i en liten bärbar dunk. Den kräver inga kemikalier och ingen extra energi. Den andra demonstrationen visade olika tillämpningar av bränsleceller, varav en är fungerande och till salu, en används i undervisning och ytterligare en är på forskningsstadiet. Svårast var det kanske att motivera varför Volvo skulle visa sin hybridmotor för tyngre fordon, som bussar och lastbilar. Men för Volvo är USA en viktig marknad och tekniken är bland de mer miljövänliga man kan välja, om transporter ska gå på landsväg.

Hade jag fått välja själv är kanske inte detta det mest spännande jag skulle valt att visa. Var fanns till exempel solcellerna och energiomvandlarna och den nya vågkraften? Men ändå har energiministern helt rätt när hon säger att detta är det bästa vi har. Svensk teknik och svenska innovationer är faktiskt i världsklass och det är verkligen värt att skryta om dem.

Vi som var där var förstås tagna av stunden, en av världens mäktigaste män på armlängds avstånd. Men betydligt mer märkvärdigt var att besöket på KTH alls blev av. När den amerikanske presidenten kommer till Stockholm väljer han att prioritera miljöteknik och innovationer och ett studiebesök på KTH.

Visst kan man säga att Barack Obama bara kom till Sverige för att han inte ville träffa den ryske presidenten. Visst kan man säga att han besökte KTH bara för att det låg närmast Grand Hôtel och Rosenbad. Visst kan man säga att det var skönt med något neutralt och opolitiskt som miljöteknik, när Syrienfrågan annars upptog all kraft och tid.

Men oavsett skäl hamnade en av världens mäktigaste män i Stockholm. På KTH. Bland svenska forskare och innovatörer. Och det tycker jag att vi ska förstå att det faktiskt var – en lysande PR-framgång för svensk innovationskraft.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.