Annons

Framgångsrik fru knäcker mannens självkänsla

Män – men inte kvinnor – får sämre självförtroende om de tänker på partnerns framgångar. 

Annons

Publicerad:

2013-09-05

En amerikansk studie visar att unga män i ett parförhållande med en kvinna får sämre skattat självförtroende om kvinnan är framgångsrik – inte bara när mannen och kvinnan gör samma sak, och kvinnan gör det bättre, utan också när kvinnan lyckas i situationer där mannen inte varit inblandad. Det motsatta gäller inte för kvinnorna.

Resultatet upprepades vid en likadan studie i Nederländerna, trots att jämställdheten är betydligt bättre där än i USA, enligt FN:s index för jämställdhet (Gender inequality index). Där hamnar Nederländerna på första plats, strax före Sverige som är tvåa. USA dyker upp först på plats 42. Därför förväntades ett annat resultat i Nederländerna.

Studien gjordes på unga universitetsstuderande i fasta heterosexuella förhållanden. Deras självförtroende skattades via ett frågeformulär, efter att personerna fått skriva ner en situation där partnern varit framgångsrik respektive misslyckats.

– I ett konkurrensorienterat samhälle gäller nog ofta den så kallade gungbrädesteorin, att om det går bra för någon annan, betyder det att det går mindre bra för en själv. I en kultur där män, i större utsträckning än kvinnor, förväntas vara framgångsrika, kan jag tänka mig att gungbrädan är värre för män, säger Eva Magnusson, professor i psykologi med inriktning mot genusvetenskap vid Umeå universitet.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Mannens reaktion är helt rationell eftersom framgångsrika kvinnor har en tendens att lämna män som är mindre framgångsrika. Tydligast blir det i fallet arbetslöshet vilket svenska forskaren Magdalena Norberg-Schönfeldt visat. Se denna sammanfattning i Metro: http://tinyurl.com/ata5698