Annons
Så ska vi härma bladens fotosyntes
Bild: 
Istock

Så ska vi härma bladens fotosyntes

Hur långt har forskningen om konstgjord fotosyntes kommit i dag?

/Åsa Fahlbeck, Linköping

Publicerad:

2013-10-16

Forskningen har kommit långt och det finns redan primitiva exempel på solceller som omvandlar vatten till vätgas med hjälp av ljusenergi. Dessa celler använder den naturliga fotosyntesen som modell, men man har valt att framställa vätgas snarare än att omvandla koldioxid till biomassa, eftersom det är enklare. Processerna för att i ett senare steg omvandla vätgas och koldioxid till olika bränslen, såsom alkoholer och kolväten, finns redan. För detta kan katalysatorer av ädelmetaller som rhodium, antagligen även palladium, användas.

Forskning om artificiell fotosyntes som direkt omvandlar koldioxid och vatten till olika biobränslen pågår också, men har inte kommit lika långt.

Det fordras dock fortfarande stora forskningsinsatser, framför allt för att förbättra den artificiella fotosyntesens effektivitet och stabilitet, innan man är framme vid system som kan användas kommersiellt.

/Björn Åkermark, professor emeritus i organisk kemi vid Stockholms universitet

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar