Annons
Vandrarmusslor på stormussla

Små vandrarmusslor har vuxit fast på en stormussla, vilket hindrar den från att äta. 

Bild: 
Jakob Bergengren

Vandrande mussla hotar södra Sverige

Vandrarmusslan har invaderat sjöar i Östergötland, och sätter sig fast på de inhemska musslorna så att de få svårt att äta. Nu kan den sprida sig söderut.

Författare: 

Publicerad:

2013-08-16

Vandrarmusslan började dyka upp i svenska vatten på 1920-talet, framför allt i Mälaren. Men förra året upptäcktes den även i Bråviken och nu sprider sig arten snabbt i Östergötlands sötvattensystem. Stora musselkolonier har i år påträffats i sjöarna Glan och Roxen, rapporterar Havs- och vattenmyndigheten. Oron är stor för att arten når Motala ström och Göta kanal, eftersom den då kan sprida sig till stora delar av södra Sverige.

 Vandrarmusslan utgör ett hot mot bland annat arter av stormusslor. Den snabbväxande vandrarmusslan konkurrerar nämligen med de inhemska musslorna om födan. Dessutom kan den utnyttja stormusslor som substrat; den växer fast på stormusslorna som då kan få svårt att äta. Vandrarmusslorna är även ett problem på badplatser, eftersom de är så vassa att man kan skära sig på dem när man badar. I andra länder, bland annat i USA, har vandrarmusslan orsakat stor skada på konstruktioner som dammar, slussar och vattenintag.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar