Annons
Annons

Ny lysdiod tillverkas av ätbara ämnen

Publicerad:

2013-12-22

Vita led-lampor drar mindre el och varar längre än de flesta andra ljuskällor, vilket är bra för miljön. Men för att tillverka lysdioder som ger vitt ljus används ämnen som kan vara miljöskadliga och giftiga. Det beror på att lysdioder normalt bara ger ljus inom ett mycket smalt våglängdsområde. För att få fram vitt ljus utgår man från en lysdiod som ger ultraviolett ljus, som får träffa ett fluorescerande skikt vilket i sin tur ger ifrån sig ett vitt ljus. Det är ämnen i detta fluorescerande skikt som kan vara giftiga.

Nu har forskare vid Institut Néel i Grenoble kokat ihop en egen fluorescerande blandning där beståndsdelarna till och med är godkända som livsmedelstillsatser. I receptet ingår askorbinsyra (E 300, det vill säga vitamin C), sötningsmedlet sorbitol (E 420) samt nitrat (E 251 alternativt E 252). Forskarna har testat blandningen i en lysdiod av galliumnitrid med lyckat resultat. Men ännu har ingen led-tillverkare velat satsa på idén.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.