Annons

Sovande barn

Läggdags senast klockan nio och regelbundna sovtider gör att barnen mår bättre.

Bild: 
Istock

Säg godnatt till barnen i tid

Barn med oregelbundna sömntider blir stökigare, enligt en ny brittisk studie av över 10 000 barn.

Annons

Publicerad:

2013-10-16

Oregelbundna sömnvanor påverkar barn negativt. Det framgår av en brittisk studie av över 10 000 barn i åldrarna tre, fem och sju år. Forskarna har analyserat information om sömntider och uppförande i skola och förskola samt i hemmet. De som lade sig senare än klockan nio eller på oregelbundna tider var oftare stökiga, hyperaktiva eller kom i konflikter. Resultaten var tydliga även efter att man kontrollerat för socioekonomisk bakgrund.

– Vi vet att utvecklingen i tidig ålder har bäring på hälsa och beteende längre fram i livet, säger Yvonne Kelly, professor i folkhälsa vid University college London i ett pressmeddelande. Dåliga sömnvanor som liten kan ge fortsatta negativa hälsoeffekter längre fram i livet.

Studien visade dock att förändrade sovvanor fick effekt. Stökiga barn som började sova mer regelbundet började snabbt bete sig bättre. ”Regelbundna sovtider under uppväxten påverkar barns beteenden”, skriver forskarna i artikeln som är publicerad i tidskriften Pediatrics.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.