Annons

Bengt Westerberg avgick som partiledare för Folkpartiet 1995. Han blev aldrig statsminister. 

Bild: 
Jack Mikrut / TT

Facit framtiden: Pricksäkert om 1990-talet

Optimism inför framtiden är rätt ovanligt, men i en bok från 1990 förutspåddes ett 1990-tal präglat av framsteg. 

Författare: 

Publicerad:

2014-11-12

Tio år före millennieskiftet utkom boken Megatrender 2000 av John Naisbitt & Patricia Aburdene. Den skulle peka ut tio utvecklingslinjer under 1990-talet. Det var en optimistisk bok, som delvis färgades av kommunismens nyliga kollaps. SAS-chefen Jan Carlzon skrev ett uppmuntrande förord till den svenska utgåvan – och läst i efterhand så stämmer en hel del. En av de starkaste trenderna som förutspåddes var den globala ekonomins uppgång, baserad på ökad frihandel och bättre teknik. En annan trend var ett uppsving för konsten och kulturen – mätt i exempelvis fler museibesök och större publik för opera. Samtidigt skulle vi se globala livsstilar parallellt med en ökad kulturell nationalism, och helt korrekt förutspåddes att bland andra armenier, ukrainare och balter skulle söka självständighet gentemot Sovjetmakten. Inget nämndes dock om kroater eller muslimer i Jugoslavien.

Välfärden skulle privatiseras allt mer, särskilt i Norden, och folkpartisten Bengt Westerberg lyftes fram som en kommande statsminister.

Den mest tveksamma tesen var möjligen den om Stillahavsområdets frammarsch – Los Angeles, Sydney och Tokyo skulle kliva förbi New York, Paris och London.

Årtiondet skulle också vara de kvinnliga ledarnas årtionde. Ja, visst såg vi fler kvinnor som chefer på mindre och medelstora företag, men inte på toppositionerna i politiken.

Ytterligare en förutspådd megatrend var biologins dominans. GMO, nya läkemedel, de ökade kunskaperna om människans genetik – allt sådant skulle prägla 1990-talet.

Slutligen beskrevs en ökad individualism. Framtiden tillhörde entreprenörerna, och de nya digitala kommunikationsmöjligheterna skulle göra oss mer individualistiska.

En allt bättre ekonomi och fler demokratier borgade också för en fredligare framtid: ”Välstånd är en stor fredsmäklare”, konstaterade författarna, som avslutade boken så här: ”90-talet kommer bli en ovanlig tid. Nedräkningen – 1991, 1992, 1993 – håller just på att börja. Förbered dig. Du har plats på parkett inför det mest utmanande och mest spännande årtiondet i civilisationens historia.”

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar