Annons

Facit framtiden: När Malaysia och Thailand skulle ta täten

Kunder granskar varorna i en japansk mataffär.

Bild: 
Yuya Shino / Reuters / TT

Facit framtiden: När Malaysia och Thailand skulle ta täten

I en framtidsspaning från mitten av 1980-talet betonades att mänskligheten stod inför en helt ny världsordning med östra Asien i centrum.

Annons

Publicerad:

2014-01-30

I början av 2000-talet skulle Östasien och Stillahavsområdet dominera världen såväl ekonomiskt som politiskt. Det framgår av boken Stillahavsasien. Framtidens ekonomiska centrum (Norstedts 1985), författad av Mikael Radja Mitra, som då var verksam vid Centrum för Stillahavsstudier vid Stockholms universitet.

Enligt honom skulle de östasiatiska länderna under 1980- och 90-talen bli ”effektiva motvikter mot Västvärldens kulturella dominans”. I början av 2000-talet skulle Östasien inspirera hela världen i allt från livsåskådning och mode till ekonomisk organisation.

Det handlade dock inte om Kina, utan om länder som Japan, Sydkorea, Taiwan, Filippinerna, Malaysia och Thailand, och några fler i samma region. Mikael Radja Mitra hade helt rätt i att dessa länder utvecklades snabbt när han skrev sin bok på 1980-talet. Men han missbedömde proportionerna, liksom Kinas roll.

Framför allt riktade Mikael Radja Mitra in sig på Japans snabbt växande ekonomi på 1980-talet. Han menade att landet skulle ha en världsledande roll i början av 2000-talet.

År 2010 hade Japan en statsskuld på 220 procent av BNP, vilket är långt högre än Greklands.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.