Annons

Rikedom gör inte livet meningsfullt

Författare: 

Publicerad:

2013-12-18

I en attitydundersökning där 140 000 människor i 132 länder deltog visade det sig att människor i rika länder var mer tillfredsställda med livet. De hade högre utbildning och mer individualistiska attityder, men de hade samtidigt svårt att se livet som meningsfullt. I de fattigare länderna var människor mindre tillfredsställda med livet, men tyckte i större utsträckning att livet var meningsfullt. De var också mer religiösa.

– Religion erbjuder en möjlighet att ge det dagliga livet ett större sammanhang. Religion kan också ge mening i lidande och svåra omständigheter, säger Shigehiro Oishi, psykolog vid University of Illinois.

Resultaten har publicerats i Psychological Science.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Det handlar mer om att man ser små saker och uppskattar dem oftare skulle jag tro...

Det där handlar helt om att rika länder så har man alla "behov" näst intill per automatik och på det sättet tappar man lite av "mening med livet" att hitta föda, se upp för faror o.s.v.

Så kan tänkas att på det sättet har fattiga länder mer på de små sakerna mer värt, då det är mänskliga och något man måste jobba för, än i rikare länder.

Samma fenomen brukar man höra med "rika" människor som upplevt fara på ett eller annat sätt som gör att de får perspektiv på det vad man annars tar föregivet om man utsatts för fara med och vara vilse eller på annat sätt haft sitt liv i fara.

Tror inte det handlar så mycket om "religion" utan om de små mänskliga sakerna som vi "rika" tar för givet och får det per automatik utan att behöva kämpa för det.

Lägg till kommentar