Annons

Svenska teorier om judiska konspirationer

Författare: 

Publicerad:

2014-02-01

Historikern Håkan Blomqvists studier av antisemitism i Sverige och andra länder under 1920-talet fortsätter nu i en ny bok. Den här gången handlar det om konspirationsteorierna kring kommunismen som ett verk av världens judar.

Myten om judebolsjevismen hör till 1900-talets kraftfullaste. Än i dag beskrivs sovjetkommunismen som ett judiskt projekt, framför allt i Baltikum, Ungern, Ryssland, Polen och andra östeuropeiska länder.

Konspirationsteorier har en skrämmande livskraft. Inte minst aktualiserades detta strax före jul, med avslöjandet om att nätbokhandeln Adlibris säljer den ökänt antisemitiska Sions vises protokoll. Boken togs fram kring förra sekelskiftet av den tsarryska hemliga polisen och beskriver hur planer smids för att med hjälp av liberalismen, guldet, pressen och frimureriet lägga världen under den judiske konungens herravälde. Även idealen om frihet, jämlikhet och broderskap lurade enligt skriften i bakgrunden, och denna lömska plan fick sin uppfyllelse i den kommunistiska revolutionen.

Länge ansågs Sverige förskonat från antisemitism. Nu vidgar Håkan Blomqvist perspektivet och visar att talet om judebolsjevismen knappast tillhörde någon obetydlig marginal i svensk offentlighet. I Sverige kom Sions vises protokoll ut första gången 1919. Och det är under åren närmast efter bolsjevikmaktens uppkomst och det ryska inbördeskriget – under 1920-talet – som grunden lades för den betydligt mer bekanta 1930-talets idévärld som ledde till förintelsen av europeiska judar. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar