Annons
konstnärsbild av en gejser på Europa

Illustration av en gejser som skjuter upp vattenånga vid sydpolen på Jupiters måne Europa.

Bild: 
NASA

Vatten flyter under isen på Jupiters måne

En gejser på Jupiters måne Europa vittnar om att dess istäcke döljer flytande vattenoceaner.

Författare: 

Publicerad:

2013-12-16

Vatten är en förutsättning för att liv ska kunna uppstå, åtminstone i den form vi känner till det.

Därför ökar upptäckten att det finns vatten under isen på Jupitermånen Europa sannolikheten för att även liv kan hittas där.

Europa ligger utanför solens så kallade beboeliga zon, det vill säga området där solvärmen håller vattnet i flytande form. I vårt solsystem är det bara jorden som ligger på lagom avstånd. Europa, som är Jupiters fjärde största måne, ligger för långt bort för att solens strålar ska värma den tillräckligt. Men astronomerna har sedan länge misstänkt att Jupiters gravitationella krafter, liknande dem som orsakar ebb och flod på jorden, bidrar med energi som får vatten att flyta under Europas istäcke.

Nu finns det alltså bevis för att detta faktiskt kan stämma. I så fall finns det även hopp om att liv kan ha fått fäste långt nere under isytan, på samma sätt som det kan ha uppstått vid värmekällor på botten av jordens oceaner. Om det verkligen är så återstår att se – istäcket på Europa är ett tiotal kilometer tjockt och inte så enkelt att se igenom. I stället föreslår nu amerikanska rymdforskare att man ska skicka i väg en rymdsond som kan skanna vattenplymen på närmare håll och se om livets molekyler följer med vattnet upp från Europas inre.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Kan man få veta vad denna måne heter?

Det står i ingressen: Europa.

Lägg till kommentar