Annons

Studenterna levde sig rent kroppsligt in i romangestalterna.

Bild: 
Istock

Romanläsning sätter sig på hjärnan

Författare: 

Publicerad:

2014-03-04

Om romanens makt är så stark att den kan förändra någons liv så borde den kunna göra mätbara avtryck i hjärnan också. Enligt den logiken har forskare på Emory university i USA magnetröntgat 21 studenter som fick läsa spänningsromanen Pompeji av tidigare BBC-reportern Robert Harris.

Det visade sig att läsningen gav bestående effekter i hjärnans centralfåra, som förknippas med känsel och kroppsrörelse. Forskarna tror att det beror på att studenterna rent kroppsligt levde sig in i romangestalterna. Undersökningen registrerade också en förhöjd aktivitet i de delar av hjärnan som har med språkmottagning att göra, men den försvann efter bara några dagar.

Det här är första gången som forskare har påvisat varaktiga hjärnförändringar av romanläsning. Undersökningen pågick i 19 dagar och omfattade fem dagar före och fem dagar efter läsningen. Romanen valdes ut på grund av sin enkla och medryckande form.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar