Annons
Bild: 
Istock

Tankestyrd synt ger röst åt locked-in

Publicerad:

2014-03-04

Datorsimulering av mänskligt tal ger nytt hopp åt patienter med så kallat locked in-syndrom. De lever instängda i sin kropp och kan bara kommunicera med ögonrörelser eller blinkningar.

Med hjälp av elektroder som har förts in i hjärnbarken och kopplats till en röstsynthesizer har den amerikanske språkforskaren Frank Guenther fått en patient att artikulera vokalljud genom rent tänkande. Målet är att patienterna i framtiden ska kunna producera regelrätt tal.

Försöken bygger på en datormodell som simulerar hjärnans arbete vid språkinlärning och talproduktion. Modellen ger också större förståelse av mekanismerna bakom stamning och andra talfel.

– Frank Guenther är unik genom att han behärskar både fonetik och neurovetenskap. Hans modell för talproduktion är fysiologiskt sett den mest avancerade som har gjorts, säger Björn Lindblom, professor emeritus i talfysiologi vid Stockholms universitet, som bjöd in Frank Guenther till universitetet för att hålla en hedersföreläsning tidigare i år.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar