Annons
Annons

Bild: 
Istock

Tankestyrd synt ger röst åt locked-in

Publicerad:

2014-03-04

Datorsimulering av mänskligt tal ger nytt hopp åt patienter med så kallat locked in-syndrom. De lever instängda i sin kropp och kan bara kommunicera med ögonrörelser eller blinkningar.

Med hjälp av elektroder som har förts in i hjärnbarken och kopplats till en röstsynthesizer har den amerikanske språkforskaren Frank Guenther fått en patient att artikulera vokalljud genom rent tänkande. Målet är att patienterna i framtiden ska kunna producera regelrätt tal.

Försöken bygger på en datormodell som simulerar hjärnans arbete vid språkinlärning och talproduktion. Modellen ger också större förståelse av mekanismerna bakom stamning och andra talfel.

– Frank Guenther är unik genom att han behärskar både fonetik och neurovetenskap. Hans modell för talproduktion är fysiologiskt sett den mest avancerade som har gjorts, säger Björn Lindblom, professor emeritus i talfysiologi vid Stockholms universitet, som bjöd in Frank Guenther till universitetet för att hålla en hedersföreläsning tidigare i år.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.