

Mushonor undviker inavel genom att lyssna på hannarnas sång. Varje släkt har nämligen en egen melodi.
Mössens sång förhindrar inavel
Mushonor kan avgöra om uppvaktande hannar är deras släktingar genom att lyssna på hur de sjunger.
Det är inte bara fågelhannar som uppvaktar honorna med sång, även mushannar sjunger kärleksserenader. Japanska forskare har undersökt mussångens betydelse för fortplantningen. Studien, som har publicerats i Plos One, visar att en mushona undviker att para sig med hannar vars sångmelodi liknar den som mushonans pappa sjöng under hennes uppväxt. Forskarnas slutsats är att detta minskar risken för inavel.
Sångmelodierna är ett släktdrag, hannar som tillhör samma stam sjunger samma melodi. Forskarna lät parningsvilliga mushonor lyssna på antingen släktmelodin eller en obekant melodi. Det visade sig att honorna var mest intresserade av de obekanta melodierna. Förmågan att känna igen släktmelodin är inte genetiskt betingad, utan ett inlärt beteende. Honor som växte upp utan pappor eller manliga släktingar kunde inte identifiera släktmelodin.
Du har just läst en text ur nummer 4/2014 av tidskriften Forskning & Framsteg. Vill du läsa mer? Prenumerera här!
Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Tidskriften med faktakollade och ögonöppnande reportage och vetenskapsnyheter utkommer med 10 nummer per år.