Annons

Göran Persson visar upp sin nya regering år 1998. 

Bild: 
Jonas Ekströmer / TT

Politikerna ofta ärligare än vi tror

En analys av vallöften från valen 1994–2006 visar att svenska regeringar oftast håller vad de lovar. Allra bäst har socialdemokratiska minoritetsregeringar varit på att hålla sina löften.

Annons

Omkring 80 procent av vallöftena hålls – och det är väsentligt mer än vad de flesta andra europeiska regeringar förmår. Det framgår av statsvetaren Elin Naurins forskning vid Göteborgs universitet. Hon har studerat utfallet av alla löften inför valen år 1994, 1998, 2002 och 2006. Det handlar om ett knappt hundratal rätt konkreta löften per val, som skrivits in i partiernas valmanifest. Det visade sig att de socialdemokratiska minoritetsregeringarna var bäst på att hålla vad de lovat. Alliansen höll 76 procent av sina löften efter 2006 års val, medan Socialdemokraterna höll drygt 80 procent av sina löften.

– Om man tittar på forskning i andra länder, verkar det också vara så att just enpartiregeringar i minoritetsställning är bra på att hålla sina löften, säger Elin Naurin.

Resultaten strider förmodligen mot den bild som många har av politikernas benägenhet att hålla vad de lovar.

– En förklaring är att vi talar om olika saker. Väljare lyssnar inte bara på löften som ges i valmanifest. Dessutom har väljare ibland en vidare definition av vad som är ett uppfyllt vallöfte. I politiska debatter anklagar politiker ofta varandra för att bryta löften, vilket säkert också spelar roll för väljarnas syn på vallöften, säger Elin Naurin.

I år är det supervalår med val till såväl Europaparlament som riksdag. Elin Naurin har ett handfast råd till den som vill ta reda på vad de olika partierna verkligen lovar att genomföra om de får möjlighet:

– Läs partiernas valmanifest. De brukar finnas tillgängliga senast några veckor före valen. De är väl förankrade inom den ledande gruppen och visar vad partierna vill göra. Där hittar man kärnan i deras politik.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Den av dom som mest är emot fusk och demosterat:har visst sej vara Sverige-Demokrater?Hur försvarar man sina egna åsikter?när man försvarar dem som begått dom?Och en annan sak-vad gör vi när 80%procent av invadrare försvunnit som ska ta hand om era föräldrene?