Annons

När forskarna klistrade ihop två olika långa, elastiska band uppstod plötsligt en hemihelix med regelbundet upprepad vridning (nederst). Bandet i mitten är en hemihelix med bara en vridning (pilen) och överst syns en helix, en vanlig spiral. 

Bild: 
Jiangshui Huang

Oväntad tvist öppnar för nya material

Författare: 

Publicerad:

2014-04-29

Den kom till av en slump – en regelbunden spiralform, så kallad hemihelix, som sällan uppträder naturligt. En hemihelix består av två band som flätats samman i en spiral. Men till skillnad från en vanlig spiral, som är ungefär som en korkskruv, byter en hemihelix regelbundet åt vilket håll den vrids; från högervridning övergår den till vänstervridning och så tillbaka till höger – och så vidare.

Inget, förutom själva upptäckten, är dock slumpmässigt med denna form, påpekar upptäckarna vid Harvard university. Formen på hemihelixen är bestäms exakt av bandens längd och bredd. Och eftersom formen ofta bestämmer även funktionen, så hoppas forskarna nu kunna skapa nya, nanostora material med oväntade egenskaper som kan användas inom till exempel elektroniken.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar