Annons

Skyll inte på mjölken om du behöver gå och kissa. Det är kaffet som är urindrivande.

Bild: 
Istock

Din vän har fel om mjölken

En bekant till mig som är kemist påstår att det är mjölken i kaffet som gör drycken urindrivande – kaffe utan mjölk skulle alltså inte ha den effekten. Stämmer detta?

/Staffan Eng

Annons

Publicerad:

2014-07-31

Nej det stämmer inte. Den urindrivande effekten beror på koffeinet och på dess viktigaste nedbrytningsprodukt paraxantin. Dessa ämnen hämmar effekten av adenosin i njuren. Adenosinet minskar njurens genomblödning och minskar saltutsöndringen genom effekter på specifika och väl undersökta receptormolekyler. När dessa effekter av adenosinet motverkas när man har druckit kaffe – eller te eller sportdryck – får man den motsatta effekten: ökad njurgenomblödning och ökad saltutsöndring. Kaffets effekt är störst första gången man dricker det och effekten på njuren minskar med daglig användning. Det är därför som kaffe inte ger någon uttorkning, dehydrering, vilket ibland har påståtts.

/Bertil B. Fredholm, professor emeritus i farmakologi, Karolinska institutet

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.