Annons

Kontroversiell granskning av psykiatrin

Författare: 

Publicerad:

2014-07-31

Varför blir allt fler psykiskt sjuka när medicinerna bara blir bättre? Den frågan ställer medicinjournalisten Robert Whitaker i sin tegelsten Pillerparadoxen (Anatomy of an epidemic).

Enligt Whitaker ryms svaret i frågan. Förenklat kan man säga att hans tes är att de signalsubstanser som antipsykotiska mediciner och ssri-preparat reglerar på kort sikt, överkompenserar på lång sikt, grundat på den forskningsgenomgång som utgör stommen i boken. Läkemedlen skulle med andra ord kunna cementera de tillstånd som de är tänkta att bota, enligt Robert Whitaker.

Det är en kontroversiell tes och Whitaker har kritiserats för sitt sätt att tolka forskningslitteraturen. Mikael Landén, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, gick så långt att han kallade honom lögnare i Sverige Radios program Kropp & Själ, och menade att Whitaker saknar grundläggande förmåga att tolka vetenskapliga studier.

Samtidigt har Whitaker sina supportrar. Den mest tongivande är Marcia Angell, stridbar professor i socialmedicin vid Harvard medical school och tidigare chefredaktör för The New England Journal of Medicine. I New York Review of Books beskriver hon Whitakers bevisföring som tankeväckande, om än inte fullständig – och lägger boken till en rad titlar som utgör en ”kraftfull anklagelseakt” mot dagens psykiatri.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar