Facit framtiden: Vår tid skulle bli förintelsens tidsålder

En ekonomiprofessor menade på 1970-talet att världen måste stoppa tillväxten för att hindra en katastrof.

Publicerad

Bild: Istock

Människans framtid, så löd titeln på översättningen av Robert L. Heilbroners bok An inquiry into the human prospect från 1974. Han var professor i ekonomi vid New school for social research i New York, och en etablerad röst i samhällsdebatten. I likhet med de flesta av 1970-talets framtidstänkare var han ytterst pessimistisk i sin syn på den nära framtiden. Han beskrev de kommande decennierna enligt denna modell: 1970-talet kännetecknades av ”Förtvivlans politik”, 1980-talet skulle bli ”Desperationens politik”, 1990-talet skulle bli ”Katastrofens decennium” och 2000-talet ”Förintelsens tidsålder”.

Den stora frågan för mänskligheten var ren överlevnad – och det största hotet var överbefolkning, följt av svältkatastrofer samt miljökollaps, minskande naturresurser samt kärnvapenkrig. Till detta kom våldet, som ”exploderat i gatubrottslighet, i rasupplopp, bombattentat, bisarra flygkapningar, chockerande mord”. Slutligen exemplifierade han med narkotikamissbruk, sexuell lössläppthet och utmanande klädmoden – ja, det mesta tydde på en annalkande undergång.

Det enda botemedlet var ett omedelbart stopp av den industriella tillväxten, menade Robert L. Heilbroner. Människan måste dessutom överge den moderna tekniken och själva den mentalitet som hör samman med den industriella civilisationen – i framtiden fanns inte plats för ”friheten att ordna sitt liv efter eget huvud”.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor