

Den nyupptäckta arten Dreadnoughtus schrani tillhör sauropoderna – gigantiska växtätare med långa halsar och små huvuden.
Nyfunnen jätte var inte vuxen
En nyupptäckt dinosaurie vägde drygt 59 ton och var 26 meter lång när den dog för ungefär 77 miljoner år sedan. Trots den imponerande storleken var den inte fullvuxen.
Den nya arten, som har döpts till Dreadnoughtus schrani, hittades av ett internationellt forskarteam vid en utgrävning i Argentina. Det rör sig om en sauropod, det vill säga en gigantisk växtätare med lång hals.
D. schrani är den mest välbevarade sauropoden som har upptäckts: 116 av 256 skelettben hittades. Tidigare har Futalognkosaurus dukei betraktats som den mest välbevarade arten, trots att endast 39 skelettben har hittats.

Rekonstruktion av Dreadnoughtus schranis skelett och siluett. De vitmarkerade benen har hittats vid utgrävningarna.
Eftersom skelettet efter D. schrani är så komplett så kunde forskarna utföra detaljerade beräkningar av storleken och vikten. De fann att en individ vägde 59,3 ton och var 26 meter lång, och att den inte var fullvuxen vid dödstillfället. Det visar detaljerade studier av benstrukturen. En fullvuxen individ bör ha vägt 65 ton.
Forskarna skannade lämningarna efter D. schrani med 3D-teknik så att skelettet kunde monteras och studeras i en virtuell datormiljö. På så sätt kan andra forskare få tillgång till skelettet och göra studier av dess anatomi och utveckling, menar forskarna bakom den nya upptäckten, som publicerades i PNAS.
Du har just läst en text ur nummer 9/2014 av tidskriften Forskning & Framsteg. Vill du läsa mer? Prenumerera här!
Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Tidskriften med faktakollade och ögonöppnande reportage och vetenskapsnyheter utkommer med 10 nummer per år.