Annons

Michael Braian.

Bild: 
Erik Cronberg

Konsten att prata om 3D-printade tänder

Annons

Publicerad:

2014-12-25

Michael Braian vid Malmö Högskola fick fyra minuter på sig att förklara sin forskning om hur man kan tillverka tänder med en 3D-skrivare. Och det gjorde han så begripligt och fängslande att han vann årets upplaga av Forskar Grand Prix på rockklubben Debaser i Stockholm. Totalt deltog åtta forskare från olika delar av landet i finalen.

 – De andra var otroligt duktiga så det känns väldigt hedrande att jag vann. Men alla är vinnare i den här tävlingen, eftersom vi alla får möjlighet att berätta om vår forskning för allmänheten, säger Michael Braian, som förutom publikens ovationer fick ta emot en stor pokal och en resecheck.

 I valet av vinnaren vägde publikens mentometerröster lika tungt som expertjuryns poäng. Juryn bestod av Nour El-Refai, skådespelare och komiker, Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet och Patrik Hadenius, chefredaktör för Forskning & Framsteg.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.