Annons

Medellivslängd i Tyskland

Numera är de viktiga demografiska skillnaderna i Tyskland nord-sydliga, inte öst-västliga.

Bild: 
Max Planck Institute for demographic research

Öst- och Västtyskland växer ihop

Annons

Publicerad:

2015-09-23

När Tyskland var delat under efterkrigstiden uppstod en skillnad i medellivslängd mellan öst- och västtyskar, där västtyskar levde längre tack vare bättre ekonomi och bättre sjukvård. Efter återföreningen 1990 har skillnaderna successivt minskat, och är nu så gott som försvunna, enligt en forskningsrapport som publiceras i Kölner Zeitschrift für soziologie und sozialpsychologie.

För tjugo år sedan blev kvinnor från före detta Västtyskland i genomsnitt drygt ett år äldre än kvinnorna i det forna Östtyskland. I dag är skillnaden endast två månader. För männen från öst och väst finns skillnaden fortfarande kvar i högre omfattning. Män från det tidigare Västtyskland lever i genomsnitt ungefär ett år längre än män från före detta Östtyskland.

Samtidigt har ett nytt mönster dykt upp under de senaste åren: Tyskland präglas allt mer av en nord-sydlig axel i medellivslängd, där människorna i det ekonomiskt starkare södra Tyskland lever längre än de i norr.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.