Annons

De ljushyade testdeltagarna reagerade starkare på elstötar om de samtidigt såg någon mörkhyad.

Bild: 
iStock

Så skapas vi och dom

Annons

Publicerad:

2015-09-23

En elstöt är alltid obehaglig. Men hjärnan reagerar kraftigare om obehaget är kopplat till någon från en annan grupp, enligt svenska forskare som publicerat sina resultat Neuroimage.

Tjugo ljushyade personer fick ligga i en hjärnkamera medan mörka och ljusa ansikten visades ett efter ett på en bildskärm. Ett av de ljusa och ett av de mörka ansiktena dök alltid upp samtidigt som försökspersonen fick en elstöt.

Mörka ansikten gav kraftigare reaktioner än ljusa i vissa delar av hjärnan.

– Det var en tydlig effekt, och den kunde förutsäga personernas beteende, säger Tanaz Molapour, doktorand i klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet.

I ett datorspel fick deltagarna sedan passa en boll till mörka eller ljusa spelare. De som reagerade extra kraftigt på elstötar kopplade till mörka ansikten skickade färre passningar till mörkhyade.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.