Annons

Tidiga födslar står för en större andel av dödsfallen bland barn i Storbritannien än i Sverige.

Bild: 
iStock

Stor skillnad i barnadödlighet

I Storbritannien är barnadödligheten nästan dubbelt så hög som i Sverige – trots stora likheter mellan länderna.

Författare: 

Publicerad:

2015-08-14

Sverige och Storbritannien lägger ungefär lika stor andel av sin BNP på sjukvård, cirka 8 procent. I båda länderna är sjukvård gratis för barn. Men i Storbritannien dör 614 barn per 100 000 innan de fyllt fem år. I Sverige är siffran 328.

– Det är tydligt att vi gör fel på något vis, säger Imti Choonara, professor emeritus i barnhälsa vid University of Nottingham.

Andelen barn som dör i samband med för tidig födsel är tretton gånger högre i Storbritannien än i Sverige. Imti Choonara tror att det främst beror på större socioekonomiska skillnader i Storbritannien.

Medfödda missbildningar och infektioner orsakar också fler dödsfall bland brittiska barn än bland svenska, enligt en rapport i tidskriften Archives of Disease in Childhood.

Imti Choonara noterar att svenska allmänläkare har bättre utbildning i barnmedicin än brittiska. I övrigt är vården likartad i de båda länderna.

– Snarare än att satsa en massa pengar på att utveckla nya behandlingar så behöver vi forskning om hur den befintliga vården ska bli mer tillgänglig, säger Imti Choonara.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar