Annons

Livsviktigt. Sedan 1990 har allt fler människor fått tillgång till rent dricksvatten.

Bild: 
iStock

Vi lever längre

Författare: 

Publicerad:

2014-12-19

Ett barn som föds någonstans i världen i dag har en förväntad genomsnittlig livslängd på 72 år, vilket är en ökning med sju år sedan 1990. Orsaken är bland annat den minskade dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar och infektioner, samt en minskad barnadödlighet. Att allt fler har rent dricksvatten spelar även in i denna utveckling. I Sverige har medellivslängden ökat från 78 år till nästan 82 år under samma period.

Analysen bygger på projektet Global burden of disease – där hälsoutvecklingen i 188 länder mellan 1990 och 2013 har undersökts – och resultaten har publicerats i The Lancet.

Förutom de stora framstegen i folkhälsa, så framgår även att olyckor, självmord, drunkning, trafikolyckor, naturkatastrofer och krig skördar allt färre dödsoffer sedan 1990 – även om de siffrorna är rätt marginella i sammanhanget.

Men framstegen är inte lika stora i alla delar av världen. I Afrika söder om Sahara är problemen fortfarande stora.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Kan man säga att en enskild person har en förväntad livslängd utifrån ett statistikt medelvärde?

Nej vi lever inte längre idag än tidigare, vad är det för skitsnack? Det som hänt är att barnadödligheten minskat, allvarliga sjukdomar minskat. En världsomfattande epidemi med hög dödlighet och medellivslängden sjunker igen. Har mängder av släktingar på 15- 16 och 1700 talet som blev 80-90 år, men då var barnadödligheten och barnsäng dödligheten hög samt att det pågick krig som även det påverkade medellivslängden. Så nej vi lever inte längre idag, men fler lever längre!

Lägg till kommentar