Annons

Internetpionjären Vint Cerf, 71, kämpar nu för att våra digitala arkiv inte ska bli oåtkomliga på grund av teknikutvecklingen.

Bild: 
Cleis Nordfjell / SvD / TT

F&F på plats: Ett möte med nätets fader

Annons

Publicerad:

2015-02-27

Internetevangelisten Vint Cerf var en av många framstående forskare och ingenjörer som F&F fick tillfälle att möta på den årliga amerikanska vetenskapskonferensen AAAS, som hölls i San Jose i Kalifornien i februari. Här samlas tusentals forskare för att berätta om de senaste vetenskapliga upptäckterna och deras effekter på samhället.

Vint Cerf brukar kallas för en av internets upphovsmän. Numera arbetar han på Google och talar ofta om internets framtida utveckling. Denna gång talade han dock om historia – och vilken teknik vi ska använda för att spara våra digitala avtryck. Mycket digital information går förlorad för att de datorer och program som behövs för att visa informationen inte längre fungerar. Nu finns det enligt Vint Cerf en teknik som kanske kan komma till rätta med detta.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.