Annons

En penna i ett glas vatten (till vänster) och i ett glas fyllt med metamaterial där den nedre delen ser konstig ut, eller till och med kan försvinna helt.

Bild: 
Technische Universität Wien

Osynlighetsmantel snart verklighet?

Flygplan, bilar och även människor skulle kunna bli osynliga genom att svepas in i så kallade meta material. Ny forskning har tagit magin ett steg närmare verkligheten.

Författare: 

Publicerad:

2015-01-30

Metamaterial finns inte i naturen. Men nu har forskare lyckats skapa material som böjer av ljus- eller radiovågor runt ett objekt och får det att försvinna ur sikte – i laboratoriemiljö. Metamaterial har ett negativt brytningsindex. En penna i ett glas med metamaterial kan till exempel se ut att vara spegelvänd och dessutom luta åt motsatt håll.

Om en människa skulle viras in i en mantel tillverkad av metamaterial skulle hon bli osynlig, i och med att ljusvågorna inte reflekteras i riktning mot våra ögon. Även ljudvågor, mikrovågor och till och med seismiska vågor ska kunna böjas bort av metamaterial. I princip skulle då byggnader av metamaterial kunna motstå jordbävningar.

Hittills har ett problem med metamaterial varit att vågorna förlorar sin energi när de böjs av i materialet. Men nu har forskare vid Arizona university i USA lyckats förstärka vågorna med hjälp av batteridrivna tunneldioder i metamaterialet. Tekniken kan till och med ge vågorna mer energi efter mötet med metamaterialet än de hade före.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)