Annons

Ett test som alla bör göra

Författare: 

Publicerad:

2015-04-09

Man kan leva ett helt liv utan att någonsin uppfatta att det finns en blind fläck i näthinnan där synnerven lämnar ögat. Men det behövs bara ett pappersark med en prick och ett kryss för att övertyga sig om att den verkligen finns.

På motsvarande sätt är det med våra fördomar, enligt psykologerna Mahzarin Banaji och Anthony Greenwald i USA. De har utvecklat Implicit association test (IAT) som mäter blixtsnabba reaktioner kopplade till ämnen som etnicitet, sexuell läggning och fysiska handikapp. På nätsidan implicit.harvard.edu kan man läsa hur testet går till, och även testa sig själv.

Reaktionstider framför en datorskärm är inte samma sak som beteende i verkliga livet. Men i boken Blindspot beskriver forskarna studier som tyder på att testresultatet faktiskt säger en hel del om hur folk beter sig mot andra, i synnerhet när det gäller vem man väljer att vara lite extra hjälpsam mot.

Det är intressant läsning om forskning som angår alla. Det är lätt att döma andra för att vara fördomsfulla. Med hjälp av ett IAT blir det lättare att se bjälken i sitt eget öga. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar