

Hepatit C-virus (orangefärgade) infekterar en odlad levercell (brun) i laboratoriet.
Billiga piller biter på leversjukdom
Hepatit C är en virusinfektion som drabbar levern och i förlängningen kan orsaka skrumplever och cancer.
Sedan ett par år tillbaka finns det verksamma läkemedel mot den tidigare obotliga infektionen. Men behandlingarna är tyvärr mycket dyra. En tolv veckor lång kur kostar 375 000 kronor.
Nu har forskare i USA och Japan upptäckt att en gammal och billig typ av allergimedicin (klorcyklizin) på ett effektivt sätt hindrar hepatit C-virus från att infektera nya leverceller hos möss, enligt en rapport i Science Translational Medicine.
Dagens kostsamma behandlingar med antivirala mediciner fungerar på ett annat sätt. De minskar tillverkningen av nya viruspartiklar.
– En kombination kanske kan förkorta behandlingen, säger Ola Weiland, professor och överläkare vid Huddinge sjukhus, och expert på hepatit C.
I så fall innebär det en stor besparing. I Sverige är uppskattningsvis 45 000 människor smittade med hepatit C, som främst sprids via blod. Motsvarande siffra för hela världen är 185 miljoner.
Du har just läst en text ur nummer 5/2015 av tidskriften Forskning & Framsteg. Vill du läsa mer? Prenumerera här!
Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Tidskriften med faktakollade och ögonöppnande reportage och vetenskapsnyheter utkommer med 10 nummer per år.