Annons
Karta över Europas flyktingopinioner

Andel av befolkningen som vill att landet ska ta emot färre immigranter.

Flyktingopinionen delar Europa

Författare: 

Publicerad:

2015-04-28

Allt fler flyr till Europa över Medelhavet, och vi läser allt oftare om katastrofer med drunknade migranter. Men hur ser opinionen ut i de olika europeiska länderna när det gäller invandring?

I framför allt de sydliga länderna i Europa har man en negativ attityd till invandring, enligt flera opinionsundersökningar från Pew research center. I Grekland och Italien vill så många som 86 respektive 80 procent ta emot färre immigranter. I dessa länder är man också mest benägen att se invandrarna som en ekonomisk börda för samhället. I länder som Storbritannien, Tyskland och Frankrike vill omkring 50 procent minska invandringen. Bara en liten grupp på under 10 procent i dessa länder är positiva till en ökad invandring.

I Grekland och Italien är omkring 80 procent av de tillfrågade oroade över invandring från länder utanför EU. Bland övriga västeuropeiska länder ligger den siffran på drygt 50 procent – och bland svenskar är siffran betydligt lägre: 27 procent.

Sverige omfattades inte av alla dessa undersökningar. Den närmaste motsvarigheten är SOM-institutet vid Göteborgs universitet, som frågar om flyktingopinionen varje år. Enligt denna undersökning tycker i nuläget 43 procent av Sveriges befolkning att det är ett ”bra förslag att ta emot färre flyktingar”.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln: