Annons

Doktoranden Zakaryah Abdulkarim framkallar en illusion som uppstår när syn och känsel ger hjärnan motstridig information.

Bild: 
Staffan Larsson

Illusion gör kroppen osynlig

En illusion som ger känslan av att vara osynlig minskar människors rädsla för att stå inför en publik, enligt svenska forskare.

Författare: 

Publicerad:

2015-04-24

En grupp forskare vid Karolinska institutet i Solna har hittat ett sätt att lura hjärnan att kroppen har blivit genomskinlig. I experimentet får en försöksperson ta på sig ett par virtual reality-glasögon och titta ner mot sin kropp. Men i stället för kroppen syns bara ett tomrum.

Illusionen uppstår när försöksledaren nuddar personen med en bred pensel, och samtidigt gör exakt samma rörelser med en annan pensel i tomma luften inför en kamera kopplad till virtual reality-glasögonen.

I ett uppföljande experiment fick försökspersonerna möta en publik av bistra människor via glasögonens bildskärmar – vilket orsakar social stress och höjer pulsen hos de flesta.

Forskarna mätte pulsökningen hos personer som antingen befann sig i illusionen av att vara osynlig, eller i en snarlik illusion där en skyltdocka ersätter den riktiga kroppen. Slutsatsen var tydlig: de som upplevde att de var osynliga inför publiken fick en mindre pulsökning, och kände sig mindre stressade, än de synliga.

– Den här effekten kanske går att använda som en del i kognitiv beteendeterapi för att övervinna rädslan att tala inför folk, säger hjärnforskaren Arvid Guterstam, huvudförfattare till en rapport om illusionen, publicerad i tidskriften Scientific Reports.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln: