Annons
Bild: 
iStock

Lås dörren innan du somnar!

I natt drömde jag om en hotfull figur med kniv. I drömmen slet jag åt mig bordsduken och kastade mig över honom för att försöka neutralisera honom. Jag vaknade på golvet efter att ha sprungit in i garderobsdörren. ”Bordsduken” var lakan och täcke, som jag höll i händerna. Varför aktiveras kroppen så av en dröm?

/Carl-Johan

Publicerad:

2015-07-28

En dröm är verklighet i så motto att hjärnan verkligen utför (ger signaler till) allt som drömmaren gör. Dessa signaler blockeras normalt på utvägen för att den sovande inte på riktigt ska utföra handlingarna. I det aktuella fallet har denna blockering inte fungerat. Det händer ibland för vissa. Kanske var det ett enstaka fall – fråga gärna föräldrar och släkt om liknande har hänt förr. Har man en sådan tendens bör man se till att man säkrar sovrummet. Se framför allt till att dörren är stängd och att fönstret inte går att springa ut igenom.

/Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar