Annons

Poetisk fackbok om narkolepsi

Författare: 

Publicerad:

2015-09-14

Som läkare är Pia Dellson väl medveten om vaccinernas värde för människans hälsa. Därför var det en självklarhet för henne att vaccinera hela familjen när den så kallade svininfluensan började sprida sig över världen år 2009.

Senare skulle det visa sig att vaccinet Pandemrix ökar risken för att insjukna i narkolepsi. Ett av de drabbade barnen är Pia Dellsons son Axel.

Boken Sovsjuk innehåller en faktadel som förklarar att människor med narkolepsi saknar ett slags celler i hjärnan som producerar det vakenhetsreglerande hormonet hypokretin. De vanligaste symtomen är plötsliga sömnattacker och rubbad nattsömn. Starka känslor kan leda till att all styrsel över musklerna plötsligt försvinner.

Resten av texten ger en levande bild av vad sjukdomen betyder i verkliga livet.

Formen är poetisk: ”Att simma och leka / fast man kan drunkna / om man skrattar.”

Det är tvära kast mellan ånger, smärta och hopp – en meditation över föräldraskap, ansvar och meningen med livet i korta, precisa formuleringar.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar