Annons

Vulkanen Erta Ale med sin lavasjö hade sitt senaste utbrott år 2010.

Bild: 
Loic Poidevin / Npl

En aktiv lavasjö sedan hundra år

Jag har sett bilder på Erta Ale, som tydligen är en permanent lavasjö i Etiopien. Hur uppstår en sådan, och vad innebär ”permanent” i det här fallet? Tusentals år?

/Stig

Annons

Publicerad:

2015-10-08

Lavasjöar bildas när magma fyller en vulkankrater. Antingen tränger magman upp genom jordskorpan i gångar, eller så flyter den som ett lavaflöde på ytan och in i kratern. En lavasjö kan också bildas när lavan inte kan flyta ut ur en ny krater under ett utbrott.

Lavasjöar kan vara upp till 100 meter djupa och upp till 1 000 meter breda. I dagsläget finns det sex aktiva lavasjöar i världen. En av dem är Erta Ale som har varit aktiv i minst 100 år. Erta Ale är alltså en permanent lavasjö, och ”permanent” betyder i det här sammanhanget att lavasjön är aktiv i flera decennier.

Icke-permanenta lavasjöar finns till exempel på Hawaii och existerar ibland i flera år. Skillnaden mellan de två typerna av lavasjöar beror mestadels på inflödet av ny magma. Permanenta lavasjöar fylls på kontinuerligt eller då och då, eftersom de ligger ovanpå en gång som levererar ny magma nerifrån. Icke-permanenta lavasjöar saknar tillflöde av ny magma efter att de en gång har fyllts. Beroende på sjöns storlek tar det ett till flera år för magman att stelna.

/Steffi Burchardt, vulkanolog, Uppsala universitet

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.