Annons
Bild: 
Nasa

Kairo överges för huvudstad i öknen?

Publicerad:

2015-10-07

Megastaden Kairo är en av de städer som växer snabbast i världen, här sedd från den internationella rymdstationen ISS. Nu vill den egyptiska regeringen anlägga en ny huvudstad.

Enligt förslaget vill den administrativa ledningen flytta till en plats mitt i öknen, 4,5 mil öster om Kairo. Förutom regeringsbyggnader ska bostäder för cirka fem miljoner människor byggas. Enligt Egyptens bostadsminister, Mustafa Kamel Madbuli, ska levnadsstandarden i den nya staden bli högre än i Kairo.

För att klassas som megastad ska ett storstadsområde ha en befolkning på över tio miljoner människor. Afrika har i dagsläget tre megastäder: Kairo, Lagos och Kinshasa, där befolkningstillväxten är bland de högsta i världen.

Inflyttningen från landsbygden är den största drivkraften. Enligt FN:s prognoser kommer över 6 miljarder människor att bo i städer år 2050 jämfört med dagens 3,6 miljarder. Ökningen kommer framför allt att ske i Afrika och Asien, där stora delar av befolkningen fortfarande lever i fattigdom på landsbygden och där städerna lockar med möjlighet till ett bättre liv. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar