Annons
Bild: 
Johan Jarnestad

EEG – så läser man hjärnans vågor

Publicerad:

2015-12-23

1. Hjärnans signalering sker bland annat med strömmar av positivt laddade natrium- och kaliumjoner. Det ger upphov till pyttesmå elektriska spänningsförändringar. Eftersom stora grupper av celler aktiveras synkront, och eftersom cellerna ligger riktade åt samma håll i hjärnbarkens yttersta lager blir de elektriska svängningarna så stora att de går att mäta.

Bild: 
Johan Jarnestad

2. Vid EEG placeras elektroder i ett koordinatsystem på huvudet. Elektroderna mäter spänningsförändringar på utsidan av huvudet. Dessa är cirka 25–150 mikrovolt. Kliniskt används i regel ett 20-tal elektroder. Vid forskning används ofta ett större antal.

3. Värdena från varje elektrod blir en egen kurva i den graf som ritas upp (elektroencefalogrammet). EEG används ofta för att utreda epilepsi, och kan bland annat visa var i hjärnan anfallen har sitt ursprung. EEG används också för att utreda hjärnskador efter sjukdom eller en olycka. Undersökningen visar dels om aktiviteten i någon del av hjärnan skiljer ut sig, dels om hjärnan som helhet uppvisar ett avvikande mönster. Syrebrist hämmar cellernas aktivitet och sänker frekvensen på vågorna.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln: