Annons

Kometen Lovejoy med sin cirka fem miljoner kilometer långa svans den 13 januari 2015, två veckor innan Lovejoy rundade solen.

Bild: 
Rogelio Bernal Andreo, DeepSkyColors.com

Full fart genom rymden

Alkohol och socker har för första gången hittats på en komet. Upptäckten stärker den så kallade panspermieteorin – att livets byggstenar är spridda i universum och har kommit till jorden med kometerna.

Annons

Publicerad:

2015-10-29

Kometer är rester från solsystemets födelse. Många far fram i kylan långt bort från solen, i Oortsmolnet. Men när en komet av någon anledning tar sig närmare solen så tinar den frusna kometkroppen och får en svans av material som blåser bort i solvinden.

Kometen Lovejoy, som i januari 2015 passerade jorden på drygt 70 miljoner kilometers håll, var just en sådan besökare från fjärran. När den vecklade ut sin långa svans upptäckte astronomer att kometen lämnade ifrån sig stora mängder etanol, samma sorts alkohol som finns i öl, vin och sprit. Även en enkel sockermolekyl hittades i kometsvansen, tillsammans med ett tjugotal organiska molekyler.

– Det är första gången som dessa komplexa molekyler upptäcks i en komet. Sedan tidigare kände vi till att det finns alkohol på vissa ställen i rymden, bland annat i de interstellära molnen i mitten av Vintergatan, och i Orionnebulosan, säger en av upptäckarna, astronomen Aage Sandqvist, professor emeritus vid Stockholms universitet.

När Lovejoy var som mest aktiv kunde mängden alkohol uppmätas till cirka 500 flaskor vin i sekunden. Men ganska utspätt, kan man säga, för kometer består mest av is och grus.

– Samtidigt lämnade kometen uppemot 20 ton vatten i sekunden efter sig när den var som hetast. För de observationerna tog vi hjälp av vår svenska satellit Odin, som fortfarande är igång, trots att den vid uppskjutningen 2001 bara skulle leva i två år.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Varifrån kommer allt vatten på jorden? Kan Oortsmolnet ha funnits i hela solsystemet och 'ätits upp' under systemets utveckling till små stenplaneter och gasjätteplaneter? Och har just jorden fått en extra stor mängd av en slump? Saturnusmånen Enceladus har uppenbart också fått en djup ocean under tjockt istäcke. Svaret på dessa frågor kan man väl hoppas få genom fortsatta sonderingar.

Jag spekulerar men antar att de stora mängderna vatten kan ha kommit från den gigantiska asteroid som träffade jorden och sedan bildade månen, men sannolikt kan det även komma från mindre asteroider och från solens protoner som träffar syreatomer i luften. Jag tror sannolikheten är mycket stor att det finns fler blågröna planeter med liv där ute i Universum.