Annons

Med ny genteknik ökar möjligheten att kunna transplantera organ från gris.

Bild: 
iStock

Nytt hopp om transplantat från grisar

 

Annons

I början av 1990-talet lyckades forskare genförändra grisar så att deras organ skulle kunna opereras in i en människa utan att orsaka en akut avstötning. Det ledde till förhoppningar om att kirurger snart skulle kunna transplantera bland annat hjärtan, njurar och insulinproducerande celler från grisar till människor.

Men då kom bakslaget. Virologer upptäckte att grisens arvsmassa innehåller rester av viruset perv, som kan smitta mänskliga celler. Rädsla för smittan tog knäcken på försöken att flytta organ mellan arter, så kallade xenotransplantationer.

Nu har dock forskare i USA och Kina lyckats rensat bort samtliga 62 kopior av perv-dna i njurceller från en gris med hjälp av en ny genteknisk metod som kallas crispr/Cas9. Dessutom har de överfört cellernas arvsmassa till grisembryon. Tekniken ökar hoppet om att kunna minska köerna till livsviktiga transplantationer.

Det nystartade företaget eGenesis i Boston, USA, satsar på att utveckla tekniken till fungerande behandlingar.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.