Annons

Mannen som inte kunde tala

Annons

När den 30-årige Louis Victor Leborgne på 1850-talet blev intagen på det franska sjukhuset Bicêtre, hade han inte kunnat tala på tre månader. Till synes utan andra skador var den plötsliga förlusten av talet ett mysterium för läkarna. Så även för neurologen Paul Broca, specialist på språk och fascinerad av Leborgnes obotliga tillstånd. Broca kallade förlusten av talförmågan för aphémie – i dag är tillståndet mer känt som Brocas afasi.

När Leborgne 1861 dog i sviterna av kallbrand, kunde man i obduktionen tydligt se stora skador på vänstra delen av hjärnans frontallob. Skador på samma område konstaterades  därefter hos en annan av Brocas patienter, som även denne helt hade förlorat talförmågan. Därmed upptäcktes att denna del av hjärnan är central för produktionen av tal, och området har fått namn efter läkaren Paul Broca.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.