Annons

 Hjärnstammen och lillhjärnan, som sköter grundläggande funktioner i kroppen, har ungefär samma struktur hos reptiler och människor.

Bild: 
iStock

Din inre ödla kan behöva tröst

Vad är människans ”reptilhjärna”? Hur lik verkliga reptilers hjärnor är den?

/Alexandra

Annons

Publicerad:

2016-11-22

Med reptilhjärna menas de regioner i hjärnan, som hjärnstam och lillhjärna, där man ser tydliga likheter mellan människor och kräldjur. Dessa delar sköter de mest grundläggande funktionerna såsom andning och balans/koordination.

I den mest avancerade delen av vår hjärna (hjärnbarken, cortex) är skillnaden betydligt större mellan människa och reptil. Reptiler har en relativt liten hjärnbark med tre lager medan människor har en väldigt stor hjärnbark med sex lager. Det finns dock vissa mindre delar av den humana hjärnbarken som har färre lager och mer liknar reptilernas. Detta anses vara evolutionärt äldre delar som bland annat bearbetar känslor och minne.

Man kan se det som att reptilhjärnan är vår ursprungsritning och att vi under evolutionens gång expanderat vissa delar – att vår ursprungliga reptilhjärna har fått en påbyggnad av nya hjärnbarksfunktioner som ger oss ett mer nyanserat beteende. Ett exempel på detta är frontalcortex som bland annat sköter vår impulskontroll. Om vi till exempel ser en film och hoppar till när något läskigt händer är det på grund av aktivering av hjärnans reflexmässiga, ”reptila” delar. De förmår inte ta hänsyn till att det vi ser inte är verkligt. När situationen sedan har behandlats i högre hjärncentra kan vi lugna ner oss – dessa delar kan alltså ompröva reptilhjärnans reaktion.

/Tobias Karlsson, forskare i neurobiologi, Karolinska institutet

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.