Annons

En läsfest om språkens minfält

Annons

Publicerad:

2016-11-22

Språket är numera ett minfält. Vissa ord blir tabu, gamla fula ord blir plötsligt okej och sedan en tid tillbaka har de trista språkpoliserna ersatts av stridslystna språkaktivister.

Boken Laddade ord är ett försök att hjälpa oss genom alla tänkbara fallgropar, och är skriven med den humor och schvung som två goda språkforskare med gott självförtroende kan kosta på sig.

De ger sig direkt in i debatten om hen, n-ordet, olika benämningar på funktionsnedsättningar, om akronymen MENA är okej och liknande.

Sedan sågar de med goda vetenskapliga argument dogmen om att språket formar våra tankar och i förlängningen vår bild av verkligheten – eller till och med själva verkligheten, enligt de mer radikala uttolkningarna av dogmen. Bokens undertitel är En bok om tankens makt över språket, och författarna visar med en mängd goda exempel att det är tanken som styr språket, snarare än tvärtom.

Man behöver inte hålla med Lars Melin och Mikael Parkvall i alla detaljer, vilket nästan gör boken extra läsvärd. Språket är ju en mjuk materia som hela tiden formas och omformas i vår vardag – och av våra tankar. 

Litteraturhänvisningar

Laddade ord

Lars Melin & Mikael Parkvall
Morfem

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.