Annons

En lovsång till flåset

Annons

Publicerad:

2016-11-22

Boken Hjärnstark känns lite som hård fysisk träning: både underbar och olidlig. Ibland på samma gång.

Psykiatrikern, författaren och poddaren Anders Hansen redovisar otaliga vetenskapliga studier som belägger att motion förbättrar humöret, minnet, koncentrationsförmågan, kreativiteten och många andra mentala egenskaper. Trots mängder av fakta har texten bra driv.

Men efter tre kapitel kommer blodsmaken. Sida upp och sida ner med fler studier till stöd för samma tes: Träning är nyttigt för hjärnan. Tack, jag fattar, det räcker!

Samtidigt är det ett viktigt budskap. Kapitel fyra redovisar resultat som visar att löpträning kan vara lika effektiv som Zoloft, ett av världens mest använda antidepressiva läkemedel. Trots det får tabletterna större uppmärksamhet, vilket enligt Anders Hansen har med läkemedelsbolagens marknadsföringsbudgetar att göra.

Här börjar boken kännas meningsfull. Massor av människor tränar för att få en stark och snygg kropp. Gärna det, men det finns bättre skäl. I slutänden är det viktigare att ha spänst i själen än i stjärtmuskulaturen.

Litteraturhänvisningar

Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna

Anders Hansen
Fitnessförlaget

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.