Annons

Läskigt avslaget

Författare: 

Benny Brodda, prof. em. i datorlingvistik vid Stockholms universitet, har skickat in följande problem. Fler bidrag från läsekretsen tas tacksamt emot!

Två halvt urdruckna flaskor med kolsyrad dryck förvarades i kylskåp. Den ena stod upp och den andra låg ned. Men kapsylerna slöt inte riktigt tätt, så kolsyran sipprade ut. Tog det lika lång tid innan de blev avslagna eller försvann kolsyran snabbare ur någon av dem?

Facit

Spontant kan man tänka sig att kolsyran försvinner fortare om flaskan ligger ned eftersom den yta som avger gas är större. Det antyder också enkel gasutbytesteori: Utbytet beror på skillnaden i gaskoncentration mellan vätska och luft samt överföringshastigheten. Om kapsylen läcker bara lite avgörs tiden mer av den hastighet som gasen pyser ut med än av vätskans yta. Läcker kapsylen mer avgör ytan – i teorin. Men i verkligheten avgår gas via bubblor som bildas längs med flaskans insida och ytareans betydelse blir då mindre. Därmed är det inte givet att läsken fortare blir avslagen då flaskan ligger ned. Svar av Malin Ödalen, doktorand på Meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet. Problemkonstruktörens egna försök pekar dock åt det hållet.