Annons

Europas växande mansproblem

Författare: 

Publicerad:

2016-01-29

Den rekordstora migrationen till Europa under 2015 påverkar könsbalansen, framför allt i Sverige, skriver den amerikanska statsvetaren Valerie Hudson i tidskriften Politico. Förra året var 70 procent av alla som sökte asyl i Sverige män. I vissa åldersgrupper var de ännu fler. Omkring 90 procent av alla ensamkommande var unga män/tonåringar som uppgav sig vara 16–17 år gamla. Omfattningen är så stor att Sverige nu har omkring 123 pojkar per 100 flickor i den åldern. Det är mer än könsgapet i Kina i samma åldersspann.

Valerie Hudson påpekar i boken Sex & world peace (Colombia university press 2012) att mansdominerade samhällen riskerar att bli mindre stabila samt mer kriminella och våldsamma, och menar att könsbalansen bland just unga vuxna är viktigast i detta hänseende. F&F har rapporterat om den växande maskuliniseringen av världen i allmänhet och Sverige i synnerhet tidigare (Nu är männen fler än kvinnorna, F&F 6/2015).

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)