Annons

Kunskap & passion

Annons

Publicerad:

2016-02-23

Denis Diderot är känd som redaktör för den franska Encyklopedin och centralfigur i 1700-talets upplysning. Han skrev dramer, essäer, filosofiska verk, politiska och lärda texter, brev, och hundratals encyklopediartiklar. Bekymrad far, översvallande av kärlek till enda dottern Angélique (hans tre andra barn dog tidigt). Vän (och ovän) med Rousseau, Voltaire och seklets alla stora. Rådgivare åt Katarina II av Ryssland. Älskare, till hustrun Anne-Toinette, Sophie Volland, Jeanne de Maux och några till. Mot slaveriet, förespråkade mänskliga rättigheter, ifrågasatte makten, jagades av censuren. Profet, som förutsåg evolutionen, älskade teknik och hantverk, och trodde att kunskap skulle göra människan fri. Alltid kärleksfull, alltid upprörd över orättvisor.

Om Diderot fanns inte mycket på svenska. Nu har vi en glänsande biografi av Jacques Attali, fransk ekonom, författare, en gång rådgivare åt president Mitterrand, och på många sätt en Diderots like i vår tid. Den visar att kunskap är en oskiljaktig del av livet – och en outsinlig källa till passion.

Litteraturhänvisningar

Diderot. Tänkandets lycka

Jacques Attali
Fri tanke

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.