Annons

Kunskap & passion

Författare: 

Publicerad:

2016-02-23

Denis Diderot är känd som redaktör för den franska Encyklopedin och centralfigur i 1700-talets upplysning. Han skrev dramer, essäer, filosofiska verk, politiska och lärda texter, brev, och hundratals encyklopediartiklar. Bekymrad far, översvallande av kärlek till enda dottern Angélique (hans tre andra barn dog tidigt). Vän (och ovän) med Rousseau, Voltaire och seklets alla stora. Rådgivare åt Katarina II av Ryssland. Älskare, till hustrun Anne-Toinette, Sophie Volland, Jeanne de Maux och några till. Mot slaveriet, förespråkade mänskliga rättigheter, ifrågasatte makten, jagades av censuren. Profet, som förutsåg evolutionen, älskade teknik och hantverk, och trodde att kunskap skulle göra människan fri. Alltid kärleksfull, alltid upprörd över orättvisor.

Om Diderot fanns inte mycket på svenska. Nu har vi en glänsande biografi av Jacques Attali, fransk ekonom, författare, en gång rådgivare åt president Mitterrand, och på många sätt en Diderots like i vår tid. Den visar att kunskap är en oskiljaktig del av livet – och en outsinlig källa till passion.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar