Annons

Pojkar spelar datorspel

Ett våldsamt språkintresse.

Datorspelande niondeklassare är bättre på engelska.

Bild: 
iStock

Spelare är bättre på engelska

Annons

Publicerad:

2016-01-25

Det finns ett tydligt samband mellan att spela datorspel i över fem timmar i veckan och att vara bra på engelska i årskurs nio. Det framgår av en rapport av Pia Sundqvist, språkforskare vid Karlstads universitet.

– Vi ser att de som spelar mycket använder fler trestaviga ord i sina uppsatser på engelska och att de även får bättre betyg, säger Pia Sundqvist.

Hon har även kontrollerat för andra tänkbara variabler som kan tänkas förklara detta, men sambandet kvarstår ändå.

De populäraste spelen, World of Warcraft och Counter-Strike, är på engelska och Pia Sundqvist tror att spelandet ökar ordförrådet.

– Man måste både läsa engelska och bygga på sitt ordförråd för att kunna ta sig vidare i dessa spel, säger hon. Vi ser till exempel att det är pojkar som spelar mest som omfattas av resultaten. Men detta är en rätt liten studie, och vi behöver mer forskning för att få en bättre uppfattning om mekanismerna.

Studien omfattade 77 elever, och resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften System

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.